Αθλητικός Τουρισμός

“Set the Body & Soul free”

Ο αθλητικός τουρισμός είναι μία από τις πιο αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού παγκοσμίως καθώς σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς το 25% των ταξιδιωτών επιλέγει να κάνει σπορ στις διακοπές του. Μέσω της συγκεκριμένης μορφής οι διεθνείς κρατήσεις υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 220 εκατ. και διαθέτει 12μηνη διάρκεια.

Πρόκειται για την ειδική μορφή τουρισμού που ιδιαίτερα στο ελλαδικό χωρόχρονο διαθέτει μακρά ιστορία από την αρχαιότητα καθώς εδώ «γεννήθηκαν» οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το πιο ιστορικό και κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

Οι δραστηριότητες που μπορεί να επιλέξει ο ταξιδιώτης-επισκέπτης είναι στενά συνδεδεμένες με τις δράσεις του ελεύθερου χρόνου και της αναψυχής μέσα από τις οποίες έρχεται σε επαφή  με όλο το φάσμα του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο αθλητικός τουρισμός συνδέεται με όλα τα στάδιο της ενεργητικής και παθητικής συμμετοχής σε αθλητικές εκδηλώσεις. Η συμμετοχή μπορεί να είναι τυχαία ή οργανωμένη καθώς και μπορεί να πραγματοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς ή και για άλλους λόγους. Διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:

  • Τουρισμός Αθλητικών Διοργανώσεων, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τους τουρίστες που ταξιδεύουν για να παρακολουθήσουν, ως θεατές, αθλητικούς αγώνες συνδυάζοντας χρονικά τις διακοπές τους µε τις αθλητικές διοργανώσεις, όσο και τις ομάδες αθλητών, τους μεμονωμένους αθλητές, τις αποστολές, τους τεχνικούς και τους δημοσιογράφους, που ταξιδεύουν για να συμμετέχουν σε αθλητικούς αγώνες και παρατείνουν χρονικά τη διαμονή τους στον τόπο διεξαγωγής του αθλητικού αγώνα.
  • Τουρισμός Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας, ο οποίος αναφέρεται στον τουρίστα που στο πλαίσιο των διακοπών του αποβλέπει παράλληλα στη βελτίωση της υγείας, της φυσικής του κατάστασης και της ευεξίας, ή που επισκέπτεται έναν ασυνήθιστο, δυσπρόσιτο, απομονωμένο ή εξωτικό χώρο για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων αναψυχής ως ακολούθως: ( προγράμματα υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων οι οποίες διακρίνονται σε ήπιες όπως πεζοπορία, ιππασία, τρέξιμο, τοξοβολία αναψυχής, ιστιοπλοΐα και σε έντονες δραστηριότητες όπως κατάβαση με φουσκωτή βάρκα (rafting), θαλάσσιο σκι, ποδηλασία βουνού, scuba diving, αναρρίχηση, windsurfing, surfing και extreme sports όπως bungee jumping, cliff diving, ελεύθερη πτώση.